28/9/16

"The Meme Acne"




Ζούμε σε μία εποχή που η μαζοποίηση έχει μαστίσει αν όχι το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, τότε σίγουρα έχει μαστίσει τη χώρα μας. Μία κοινωνία υποδουλωμένη στις πανομοιότυπες συμπεριφορές και εμφανισιακές επιλογές, παρόμοιες ηθικές αντιλήψεις και ίδια εξωτερικευμένα καλούπια , που ειλικρινά έχει αρχίσει να ταλαιπωρεί ,όχι μόνο τα μάτια όλων αλλά και την ψυχολογία των περισσότερων. Δεν είναι θέμα γοήτρου , είναι θέμα μίμησης και πλαστής εικόνας που αποτελεί μία μορφή ασθένειας ή πάθησης, όπως η ακμή , που πάνω κάτω όλοι περνάνε σε κάποιο στάδιο της ζωής τους άθελά τους ή και όχι.

Για ποιο λόγο το συγκεκριμένο άρθρο ονομάστηκε έτσι : "The Meme Acne" (Η ακμή της μίμησης). Κυρίως γιατί η μίμηση σε κάποιους βγαίνει με έναν αυθόρμητο τρόπο , ενώ σε άλλους αποτελεί κάτι σαν εθιστικό ναρκωτικό. Ναι ,το να μιμείσαι και να προσποιείσαι κινήσεις, εξωτερική εικόνα , συμπεριφορές, στυλ και οτιδήποτε άλλο είναι αυτό που έχεις πολύ καλά αποκρυπτογραφήσει από άτομα που σου κινούν το ενδιαφέρον. Γιατί , το πιο πιθανό είναι να σου κινούν το ενδιαφέρον, ή το λιγότερο να σε εξιτάρουν , να τους ενθουσιάζεις για να μπαίνεις σε μία τέτοια διαδικασία. 

Είναι όμορφο να βλέπεις έξω όμορφους ανθρώπους. Ανθρώπους που εκτός των προσωπικών τους χαρακτηριστικών, έχουν αυτό το κάτι διαφορετικό που τους κάνει να ξεχωρίζει. Ωστόσο ,δεν είναι καθόλου ωραίο να βλέπεις παντού τριγύρω σου πανομοιότυπα πρόσωπα, και ανθρώπους, ντυμένους με τα ίδια ή τουλάχιστον παρόμοιου τύπου , με ίδια κοψίματα, ίδια υφάσματα, ίδια χρώματα , όλα ίδια. Βαρέθηκε το μάτι μας ίδια. Δεν είναι φαινόμενο που έχει μαστίσει μόνο το γυναικείο φίλο. δυστυχώς. Όσο επηρεάζονται πλέον οι γυναίκες και από μικρές κιόλας ηλικίες, τόσο επηρεάζονται και οι άντρες. Γιατί βλέπεις ...αν όχι όλοι πλέον οι περισσότεροι έχουν επίγνωση της τεχνολογίας, επίγνωση των social media οπότε οι περισσότεροι τείνουν να επηρεάζονται , και να πράττουν σύμφωνα με το τι βλέπουν πως "τραβάει" ή πως "φοράνε οι περισσότεροι", ή ακόμη και το "που συχνάζουν οι περισσότεροι". 

Με όλο το σεβασμό , αλλά φίλε αναγνώστη αυτό δεν είναι κοινωνία είναι στάβλος κλώνων. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε όλοι ίδιοι. Αν ήμασταν τότε δε θα υπήρχαν τόσα πανεπιστήμια, δεν θα υπήρχαν οικονομικές και κοινωνικές διαβαθμίσεις , που να μας "ταξινομούν" κατά μία έννοια κοινωνικά και να μας οριοθετούν. Όχι ότι υπάρχουν ιδιαίτερα όρια πια. Οι οικονομικά ασθενέστεροι συμπεριφέρονται όπως και η ελίτ των πλουσίων. Ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται στο instagram τους. Τ δεν ισχύουν όσα βλέπουμε? Τι σημαίνει πως ζούμε όλοι σε μία εξωφρενικά πλαστικοποιημένη εικόνα εξαιτίας των social media?! Και είναι κρίμα, όχι για σένα αλλά για αυτόν που ταλαιπωρείται και καταϊδρώνει,για να οριοθετηθεί σύμφωνα με τις δικές σου προτιμήσεις και τα δικά σου γούστα. Εσύ δεν τον ξέρεις αλλά πιθανόν να σε ξέρει πολύ καλύτερα απ'ότι νομίζεις. Δεν είσαι και ο Kanye ούτε κάποιο διάσημο μοντέλο πρότυπο , είσαι όμως ένας καλόγουστος/η άνθρωπος που μάλλον αρέσουν αυτά που έχεις πλασάρει, τόσο ώστε να έχεις πιστούς μιμητές, να σκανάρουν (υγιεινά πάντα) το κάθε τι που έχει σχέση με σένα.

Μάθε φίλε αναγνώστη, πως όταν εσύ προσπαθούσες να καταλάβεις ποιος είσαι και άρχισες να ξεχωρίζεις από το σύνολο ακούγοντας διαφορετική μουσική από τους υπόλοιπους, όταν ανακάλυπτες ρούχα και συνειδητοποίησες πως κάτι διαφορετικό μπορείς να κάνεις με την εμφάνισή σου σε σχέση με τους υπόλοιπους, και θεωρούσουν "ιδιαίτερος" από τους υπόλοιπους, τώρα πια μπορώ να σου πω "γέλα". Να γελάσεις γιατί : υπάρχουν καλοθελητές και καλο(μιμητές) που μπορούν ή τουλάχιστον το προσπαθούν να κάνουν κάτι αντίστοιχο με σένα, κάτι που να μοιάζει στο δικό σου διαφορετικό. Ναι μιλώ για το διαφορετικό που έκανες τον κόπο να χτίσεις και που να είναι ένα με σένα. Ε, αυτό λοιπόν είναι ωραίο να το βλέπεις και να χαίρεσαι! Να χαίρεσαι γιατί είσαι αρεστός , και αν όχι απλώς αρεστός στα μάτια των απομιμητών τότε σίγουρα ζηλευτός. Τότε λένε ότι "κάνεις κάτι σωστά"! Δε λέω...κατά κάποιο τρόπο όλοι ψάχνουμε την αναγνωρισιμότητα μας σε αυτόν τον κόσμο ,άλλοι λίγο άλλοι πολύ ,αλλά παρέχοντας τους το "ego" μας και τα original μας ιδανικά. Και διαφέρει πάντα το κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε και δίνοντας τους κάτι "μεταχειρισμένο" θα έβλαπτε εμάς τους ίδιους.

Έχουμε πια κατακλυστεί από τόση μίμηση τους ενός με του άλλου, των ελληνόπουλων από τα πρότυπα του εξωτερικού τα από μεταξύ τους πρότυπα που ... αυτό βασικά έχουμε κατακλυστεί. Αν και σου ακούγεται περίεργο, δεν είναι το ίδιο ρούχο με τον John (ξέρεις το Γιαννάκη από το χωριό) , που και αυτός το είδε στο φίλο του τον Ντίνο κ.ο.κ , που θα σε κάνει αρεστό/ή. Είσαι εσύ , αυτά που έχεις καταφέρει μέχρι τώρα στη ζωή σου, οι ικανότητές σου, τα ταλέντα σου και όλο σου το "εγώ" , αυτό που κρύβεις και το ξέρεις μόνο εσύ και αυτό που επιδεικνύεις με μικρο κάλυψη ή και χωρίς στους γύρω σου (η εικόνα δηλαδή που έχεις παρουσιάσει τον κόσμο, χτίζοντας αυτό το περίτρανο τείχος σου), αυτά που θα σε κάνουν ξεχωριστό/ή στους άλλους και που για αυτά θα γίνεις αγαπητός. Μπορεί να θες να μοιάσεις στον Mariano Di Vaio ή στην Kim Kardashian αλλά αντίστοιχα αυτοί δεν έχουν κάτι που εσένα σε κάνει ξεχωριστό και που για αυτό σε ξέρει ο κόσμος. Οπότε ψάξου και σταμάτα να πλανάσαι και να φτιάχνεις πλάνα για το πως θα μοιάσεις σε κάποιον, και επένδυσε περισσότερο στο να χτίσεις δική σου προσωπικότητα, τέτοια που να την αγαπήσεις και να τη ζηλεύεις πρώτα εσύ και μετά οι υπόλοιποι! 

Τα φιλιά μου readers.



Satin 228 - Seventeen Cosmetics

We already know that "red" is this years trend . We see it literally everywhere starting from clothes, shoes, accessories...